72 óra

Három nap a tettek mezején!

Fiatalokat megmozgató, egész Magyarország területét lefedő önkéntes akció, amely felekezeteken átívelve meghívja Magyarország fiatalságát, hogy tegyünk együtt másokért, környezetünkért.
A program alatt országszerte fiatalok kisebb-nagyobb (5-25 fős) csoportjai három napon, azaz 72 órán keresztül teljesítenek közhasznú feladatokat, mint például szociális intézmények, játszóterek felújítása, erdőtakarítás, ételosztás hajléktalanoknak, kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek (pl. fogyatékkal élőknek, időseknek).

A 72 óra kompromisszum nélkült az különbözteti meg más önkéntes akcióktól, hogy a három nap során lehetőség szerint nem csak a konkrét feladatvégzés valósul meg, hanem annak előkészítése és lezárása is. Vagyis a fiatalok három napon át vesznek részt az akcióban, a csütörtök esti megnyitón kapják meg, hol fognak szolgálatot teljesíteni, annak kivitelezését is megtervezik (pénteken), s a végrehajtását akár csak szombaton kezdik meg, míg lezárásra, értékelésre is szánnak időt vasárnap.

A 72 óra kompromisszum nélkül elsődleges célja, hogy a fiatalok közhasznú tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, láthatóvá tegye az ifjúsági közösségekben folyó önkéntes munkát, növelje annak elismertségét és rámutasson, mire képesek a fiatalok, ha összefognak. Célja továbbá, hogy a fiatalok számára lehetőséget kínáljon arra, hogy a hitükből fakadó szolgálatukat életszerű módon, országos és ökumenikus dimenzióban végezhessék.
Milyen projektek (feladatok) lehetnek?
•    szociális: bármilyen emberekkel foglalkozó tevékenység ide tartozhat, pl.: időseknek, fiataloknak szervezett programok, előadások, segítségnyújtás, stb.
•    ökológiai: környezet- és természetvédelmi akciók, pl.: erdőtakarítás, parkban szemétszedés, faültetés, stb.
•    fejlesztő: ide tartozik mindenféle építés és újjáépítés, pl.: szobafestés, betonozás, külső vagy belső építőmunkák
Máshol is volt ilyen?
A kezdeményezés Németországból indult, és 2002 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. 2010-ben Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina Szlovénia és Magyarország összefogva valósította meg a projektet. Nemzetközi akció kétévente van, 2012-ben várhatóan már Csehország is bekapcsolódik, de 2011-ben csak Magyarországon lesz 72 óra.
Hogy indult Magyarországon?
A háromnapos összefogás 2006-ban valósult meg először, akkor még csak a Szombathelyi és a Győri Egyházmegyében.
2007 márciusában szerveztük meg először országos szinten. Akkor összesen több mint 1000 fiatal 106 projektet valósított meg. 2008-ban már 18 megyében, 72 városban mintegy 2600 fiatal 220 saját projektet hajtott végre.
2010-ben országszerte 19 megyében, közel 100 városban, összesen 4500 fiatal 259 projekten, megközelítőleg 35 000 munkaórát felajánlva dolgozott másokért.
És mi a helyzet a nemzetközi vízeken?
A 72 óra alatt megvalósuló projektek különlegessége - azon túl, hogy az akció három napon át tart -, hogy lehetőséget nyújt, hogy határokon és felekezeteken átívelve fogjanak össze fiatalok, akár azonos időben a világ különböző pontjain, ezzel is hangsúlyozva a testvériség és a szolidaritás értékét, amely értékek az Európai Unió alapkövei.