Ifi Találkozó

 

1984. március 25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén szervezték az első Debreceni Ifjúsági Találkozót, akkor csak néhány újsághirdetésre volt lehetősége az akkori szervezőknek. Hatszáz fiatal jött el a történelmi Magyarország területéről. Fodor András atya, a Szent Anna templom akkori káplánja szervezte ezt.

Nagymaros mintájára nemzetközi találkozóként indult útjára a katolikus fiatalokat megmozgató rendezvény. Ekkor még Debrecen, a Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozott. A rendszerváltásig nehéz idők jártak, a szervezés titokban folyt, a találkozókat megfigyelték, a szervezőkkel elbeszélgettek, a részvétel is kockázattal járt a fiatalok részére. 1989 után megszűntek a kellemetlenségek. Később 1993-ban a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye megalakulásakor a találkozónak fontos szerepe volt az egyházmegye fiataljainak összegyűjtésében, egyházmegyei identitástudatuk erősítésében.

Azóta a találkozók számos átalakuláson mentek keresztül volt, amikor egy egész hétvégét betöltő programként rendezték meg. Hagyományosan azonban egy napos rendezvény. 2015 tavaszától pedig az egyházmegyében vándortalálkozóként szervezzük, melynek elsőként Nyírbátor adott otthont.