Szalézi Part Fesztivál

2014.08.22 10:25

    Idén második alkalommal rendezték meg a Szalézi Part Fesztivált Balatonkenesén. Egyházmegyénkből is részt vettünk néhányan e több száz fiatalt megmozgató rendezvényen. A gyönyörű táj, a Balaton vize, a kedves, mindenre odafigyelő szervezők és résztvevők mind hozzájárultak ahhoz, hogy felejthetetlen legyen ez a nyár. Nagyon jó lehetőség volt igényes, keresztény szórakozásra, kikapcsolódásra, színvonalas, bulizós és mindeközben értékeket közvetítő pihenésre.

    Számos nagyszerű előadást hallhattunk a hét során. Dr. Gloviczki Eszter keresztény orvosként a szerelem, szexualitás, jó és rossz házasság molekuláris alapjairól beszélt lenyűgöző előadásmóddal.

    Görög Ibolya udvariassági- és illemszabályokkal látott el minket. Többek között felhívta a figyelmünket arra, hogy minden e-mailre egy napon belül válaszoljunk. Elmondása szerint a férfiak minél nagyobb terpeszben állnak, annál kisebb az agyuk.

    Lendvai Zoltán, a világhírű gördeszkás atya mindenkit lenyűgözött szimpatikus előadásával, bemutatójával. Úgy véli, a játékon át vezet az út a fiatalok szívéhez, akik ez által az egyházi tanításokhoz is közelebb kerülhetnek. A youtube-on megtalálható több videója, amit már milliónál is többen láttak. Többek között arra bíztatott bennünket, hogy „Adjon Isten jó napot!”-tal köszönjünk, ami tartalmasabb a megszokott rövidebb változatától.

    Dr. Csókay András, az imádságos orvos tanúságtételében elmondta, hogy a betegekhez való hozzáállásában különbözik kollégáitól. Minden jó szakmai ötlete rózsafűzér imádság közben jött.

    Hölvényi György EP képviselő arra figyelmeztetett, hogy minden keresztény embernek közéleti felelőssége van, legyünk becsületes polgárok és rendes keresztények.

    Rakonczay Éva és Nagy Nóra keresztény közgazdaságtanról szóló előadásában arról hallottunk, hogy Földünk erőforrásait túlfogyasztjuk. Ne a profitmaximalizálás legyen a cél, a központ, hanem az ember. Rajtunk múlik, tegyünk mi is a változásért!

    Érdekes volt még a népszerű Dr. Zacher Gábor toxikológus előadása is. Megtudtuk, hogy hazánk a tudatmódosító szerek használatában kb. ott áll az országok között, mint a fociban: az alsó harmadban.

    Az előadások mellett számos program közül választhattunk, pl. kézműves foglalkozáson kosarat és karkötőt fontunk. Az egész napos strandolási lehetőség előtt reggelente szentmisével indult a nap, amin egyik nap pl. Dr. Márfi Gyula érsek atya elmondta, hogy Jézus tanítványai valószínűleg fiatalok voltak, mivel 50 körül Jakab azt írja levelében, többségük még él.

    Esténként koncerteken tombolhattunk. Fellépett az Ocho Macho, Crux, Animal Cannibals, Ungaresca táncegyüttes, Magashegyi Underground, Zöld Gomb, M.Is.K.A. és az Obszidián.

    Sokszor volt szentségimádás is, és egyéb lelki progamok, amelyeken kedvelt, visszatérő dal volt a Király vagy című ének. A Crux együttes hívta fel a figyelmünket arra, hogy mi a Király gyermekeiként mindannyian hercegek és hercegnők vagyunk, így ennek tudatában éljük életünket.

Az egész hetet átszőtte Don Bosco lelkülete, a szabadság arra, hogy a jót tegyük, és elköteleződjünk. Vezérgondolata: „Járjatok a földön, lakjatok az égben!”  Köszönjük a szaléziaknak és mindenkinek! J

 

Nagy Kinga

 

A part fesztiválról készült képek az alábbiakban tekinthetők meg:

1..png

 2..png

3..png

4..png