Pápai üzenet a fiatalok jubileumára: „Irgalmassá növekedni, mint az Atya”

2016.01.15 13:04

Január 14-én tették közzé a Szentatya üzenetét, amelyet a 13–16 év közötti fiatalok szentévi találkozójára írt. A fiatalok jubileumát április 23. és 25. között rendezik meg Rómában. Ferenc pápa nekik szóló üzenetének magyar fordítását teljes terjedelmében közöljük.

Kedves fiatal barátaim!

Az Egyház az irgalmasság rendkívüli szentévét a kegyelem, a béke, a megtérés és az öröm idejeként éli meg, amely mindenkihez szól: kicsinyekhez és nagyokhoz, közel és távol egyaránt. Nincs olyan határ vagy távolság, amely gátat tudna szabni az Atyának abban, hogy elérjen minket, hogy jelen legyen közöttünk. A szent kapu nyitva áll már Rómában és a világ minden egyházmegyéjében.

Kedves fiatalok, ez a különleges időszak nektek is szól. Azzal a hívással fordulok felétek, hogy vegyetek részt aktívan ebben az ünneplésben, legyetek annak főszereplői, fölfedezve, hogy Isten gyermekei vagytok (vö. 1Jn 3,1). Szeretnélek meghívni benneteket egyenként, neveteken szólítva mindnyájatokat, ahogyan Jézus is ezt teszi napról napra, hiszen jól tudjátok, hogy nevetek föl van írva a mennyben (Lk 10,20), az Atya irgalmas szívében, ahonnan minden bocsánat és kedvesség fakad.

A rendkívüli szentév egy teljes év, mely azért szent, hogy alatta életünket jobban megszenteljük. Alkalom annak fölfedezésére, hogy életünkben egymás testvérei vagyunk, mint egy nagy ünnepen, talán a legszebben, melyről álmodhatunk, egy vég nélküli ünnepen, melynek megünneplésére Jézus tanít minket Lelke által. A rendkívüli szentév egy olyan ünnep, melyre Jézus megkülönböztetés nélkül mindenkit meghívott, senki sem marad kizárva ebből. Ezért szeretnék veletek is eltölteni néhány napot imádságban és ünneplésben. Áprilisban tehát nagy számban várlak benneteket.

„Irgalmassá növekedni, mint az Atya” – ez a szentévi ünnepetek mottója, de egyben imádság is, melyet mindnyájatokért elmondunk Jézus nevében fogadva benneteket. Irgalmassá növekedni azt jelenti, hogy megtanultok bátran, konkrétan és érdekek nélkül szeretni; azt jelenti, hogy kívül és belül egyaránt naggyá váltok. Olyan keresztényekké váltok, akik bátor döntésekre és tettekre képesek, melyekkel mindennap, a kis dolgokban is a béke világát építik.

Hihetetlen változások korában éltek, ahol minden lehetségesnek tűnik, és ugyanakkor lehetetlennek is. Hangsúlyozom még egyszer: „Erősen reménykedve az Úrban legyetek szilárdak a hit útján. Ebben áll a mi utunk titka. Ő bátorságot ad nekünk, hogy az árral szemben haladjunk. Higgyetek nekem: ez jót tesz a szívnek, de bátorság kell ahhoz, hogy az árral szemben haladjunk, Ő azonban megadja a bátorságot ehhez. […] Vele nagy dolgokra vagyunk képesek, megérezteti velünk, milyen öröm az, hogy tanítványai és tanúi vagyunk. Magas eszmények vezessenek titeket, nagy dolgokra törekedjetek. Minket, keresztényeket, nem apró-cseprő dolgokra választott ki az Úr, hanem mindig nagyobbakra, az igazán nagy dolgokra!” (Szentbeszéd húsvét 5. vasárnapján a bérmálási szentmisén, 2013. április 28.)

Nem feledkezhetem meg közületek azokról sem, akik háborúk közepette, nagy szegénységben, mindennapi gondok között és kitaszítottként éltek. Ne veszítsétek el a reményt! Az Úrnak nagyszerű álma van rólatok, melyet a ti segítségetekkel szeretne valóra váltani. Nem feledkeznek meg rólatok azok a fiatal barátaitok sem, akik hozzátok képest kevésbé drámai feltételek között élnek; azért munkálkodnak, hogy mindenkinek része legyen a békében és az igazságosságban. Ne higgyetek a gyűlölet és a terror szavának, melyek gyakran fölhangzik körülöttünk; kössetek inkább új barátságokat! Adjatok időtökből és segítségetekből azoknak, akik hozzátok fordulnak segítségért. Bátran haladjatok az árral szemben, legyetek Jézusnak, a Béke Fejedelmének (vö. Iz 9,6) barátai. „Benne minden az irgalmasságról szól; benne nincs semmi együtt érzés nélkül.” (Misericordiae vultus, 8).

Tudom, hogy nem tudtok mindnyájan eljönni Rómába, de a rendkívüli szentévet ünnepeljétek meg mindnyájan, a helyi egyházaitokban. Mindnyájatok meghívást kapott erre az örömteli eseményre! Ne csak csomagjaitokat és zászlóitokat készítsétek, mindenekelőtt szívben és szellemben készüljetek. Elmélkedjétek jól át azokat a vágyakat, melyeket a kiengesztelődés szentségében odaadtok Jézus kezébe, és amelyeket a szentmisében együtt ünneplünk. Amikor átkeltek a szent kapun, emlékezzetek arra, hogy amellett köteleztétek el magatokat, hogy növekedtek az életszentségben és táplálkoztok az evangéliumból, az élet Igéjéből és az Eucharisztiából, az élet kenyeréből, hogy igazabb és testvéribb világot építhessetek.

Az Úr áldja meg minden lépéseteket, mellyel a szent kapu felé haladtok! A Szentlelket kérem, hogy vezessen és világítson meg benneteket! Szűz Mária, aki mindnyájunk édesanyja, legyen az irgalmasság igazi kapuja számotokra, családjaitok és mindazok számára, akik segítenek nektek, hogy növekedjetek jóságban és kegyelemben!

Vatikán, 2016. január 6., Urunk megjelenésének főünnepén

Fordította: Korponai Gábor SJ

Fotó: L’Osservatore Romano

Magyar Kurír