Országos Ifjúságpasztorációs Tanulmányi Napok

2013.11.01 12:15

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága Ifjúságpasztorációs Tanulmányi Napokat tartott 2013. október 29-31. között Nyíregyházán a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumban.

Az Ifjúsági Bizottság Tanácsadó Testülete az évi tanulmányi napokat — mintegy körbejárva az országot — mindig más-más egyházmegyében tartja, így e testület közösséggé formálódása is segíti az országos ifjúsági kérdések összehangolt megoldását. 

Az idei tanulmányi napokon a jelenlévők megismerhették a Váci Egyházmegye ifjúsági vezetőképzőjének tapasztalatait, előadást hallhattak az ifjúsági irodák életében felmerülő menedzsment-kérdésekről és a formálódó új lehetőségekről, képet kaphattak az Egri Főegyházmegye cigánypasztorációs munkájáról. A testület tagjaival Bosák Nándor, a vendéglátó egyházmegye püspöke, Seregély István nyugalmazott egri érsek, Palánki Ferenc püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar Ifjúsági Bizottságának elnöke kerekasztal-beszélgetésen osztották meg gondolataikat  az fjúsági pasztorációról.  

A találkozó során Bosák Nándor a házigazda egyházmegye püspöke szentmisében is köszöntötte a résztvevőket október 30-án a Magyarok Nagyasszonya Társ-székesegyházban, amelyen részt vett Seregély István nyugalmazott érsek, Palánki Ferenc püspök, és az egyházmegye területén szolgáló lelkipásztorok is.

A szentmise homíliájában Bosák Nándor püspök az evangéliumról elmélkedve elmondta: Jézus a tanítványok kérdésére adott válaszában arra hívja fel a figyelmet, hogy nem elég csak hallgatni az üdvösségről szóló üzenetet, hanem életünket is az evangélium lelkületében kell megélni („Uram, kevesen vannak, akik üdvözülnek?” Ő  így válaszolt:  „Törekedjetek bemenni a szűk kapun, mert mondom nektek, sokan próbálnak majd bejutni, de nem tudnak.” Lk 13,22-30).

A főpásztor Ferenc pápának erről a szentírási szakaszról szóló napi elmélkedésére is utalt, amely szerint a Jézus által meghirdetett „Isten Országa” a feltámadás után Jézus Krisztus nevével lesz azonos a Szentírásban.

Bosák Nándor hozzátette: aki tehát el akarja érni az üdvösséget, annak Jézus Krisztussal kell találkozni, mert benne valósul meg az Isten Országa. Az evangélium nemcsak szó, nemcsak örömhír, jó hír, hanem életet, erőt adó szó. Az részesül tehát az üdvösségben, aki az életet formáló Isten ajándékát befogadja.

A tanácskozás résztvevői a szentmisét követően kerekasztal-beszélgetésen vettek részt az Egyházmegyei Lelkipásztori Intézetben (ELI)
 
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye/Magyar Kurír