Négyezer magyar fiatal készül a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra

2016.06.18 11:54

Június 15-én lezárult a jelentkezés a júliusi krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra. A korábbi világtalálkozókhoz képest rekordszámú, várhatóan négyezer magyar fiatal vesz majd részt az IVT-n. A zarándokcsoportokat kilenc magyar püspök kíséri, akik tanítanak a délelőtti katekézisek során.

Több mint hatvan busz indul majd Magyarországról a világtalálkozóra. A legtöbb jelentkező – több mint ezerötszázan – egyházmegyei csoporthoz csatlakozva indul útnak, több mint ezren pedig szerzetesközösség vagy lelkiségi mozgalom csapatával.

Az előbbiek közül a legnépesebb a maga mintegy ötszáz zarándokával az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közössége, őket követik létszámban a váci és egri egyházmegye csoportjai. A szerzetesközösségek, lelkiségi mozgalmak közül a bencés iskolákban szerveződő csapatokhoz tartozók lesznek a legtöbben, de szép számmal érkeznek a ferencesek és az Emmánuel Közösség szervezésében is fiatalok Lengyelországba.

A magyar nyelvű katekézisekre mintegy ötszáz határon túli magyar fiatal is érkezik majd.

A legtöbb – mintegy kétezer – zarándok a krakkói események előtti héten a lengyel egyházmegyékben zajló előtalálkozókon is részt vesz.

A csoportokat mintegy hatvan pap és ugyanennyi pap- és szerzetesnövendék, valamint negyven szerzetes kíséri nemcsak a találkozóra vezető úton, de a lélekben megtett úton is. Fontos feladat lesz számukra a világtalálkozó napjai alatt a meghallgatás szolgálata: a magyar nyelvű katekézisek során lehetőség lesz szentgyónásra és beszélgetésre is.

A magyar csoportok három nagy helyszínen, Krakkó belvárosában, a várostól 40 kilométerre fekvő Brzeskóban, valamint a szombat éjszakai imavirrasztás szomszédságában, a Krakkó határában található Strumiany településen és környékén kapnak majd szállást és vehetnek részt a katekéziseken. Az előbbi két helyszínen, Krakkóban és Brzeskóban magyar infópontok állnak majd a fiatal zarándokok rendelkezésére.

Forrás, fotó: Krakkó2016.hu

Magyar Kurír