Lelkigyakorlat Nyírbátorban

2013.03.05 12:55

 

Lelkigyakorlat Nyírbátorban

(2013.02.22-2013.02.24.)

Mi is pontosan a lelkigyakorlat? Mi is az, hogy keresztény katolikus? Most nem kell elgondolkodnod ezen, és komoly definíciókat sem várok! Viszont elgondolkodhatsz azon, hogy Te miért voltál ott ezen, vagy épp egy másik lelkigyakorlaton, és azon, hogy miért vallod Magad keresztény katolikusnak! Rövid kis beszámolóm talán segíthet abban, hogy értelmes magyarázatot adj…

Elmélkedésünk „színhelyéül” a nyírbátori Lelkigyakorlatos ház szolgált, melyet péntek este foglaltunk el. Fél hatkor Seregély István érsek úr szentmisét mutatott be, amely tökéletes kezdése volt lelkigyakorlatunknak. A vacsora utáni rövid elmélkedés során érsek úr ismertette a két nap menetét.

Összesen hat elmélkedés várt ránk, melyek a következő témákat foglalták magukba:

•                     Hogyan kerülhetünk közelebb Istenhez?

•                     Miért érdemes kereszténynek lenni, Istent követni, az Ő tanítása szerint élni?

•                     Mit kell tennem, hogy jó követő legyek?

•                     Minden bűn és hiba helyrehozható… Ha AKARJUK!

•                     Hogyan kell keresztényként élni?

 

Egy lelkigyakorlatot összefoglalni és leírni nem túl könnyű feladat, és érsek atya bölcs, tanító szavait egészében átadni, nekem, mint egyszerű „hallgatónak” lehetetlen! Éppen ezért, azokat a gondolatokat osztanám meg veletek, melyek jegyzetfüzetemben kiemelkednek, melyek számomra a legemlékezetesebbek maradtak.

 

Miért érdemes kereszténynek lenni, Istent követni, az Ő tanítása szerint élni?

Ez a kérdés, ami a lelkigyakorlat során a legnagyobb kíváncsiságot váltotta ki belőlem. Miért is? Biztos vagyok benne, hogy sokakkal előfordult már, hogy kisebb vitába keveredett olyan emberrel, aki nem hisz Istenben, vagy még ha el is hiszi, hogy van és létezik, nem gyakorolja vallását. Én többször kerültem ilyen helyzetbe és sokszor megkérdezték, hogy mi értelme? Mitől jobb így élni, mint másképp? Érsek úrnak hála, ma már megfelelő választ adhatok.

Miért is érdemes kereszténynek lenni? Mert egyedül ennek van értelme!”

 

Ez után jöhet a gyakorlat! Mit kell tennem, hogy jó követő legyek? Érsek atya szerint, ha követni akarjuk Krisztust, a lehető legjobban meg kell ismernünk! „Hogyan tudnánk „utánozni”, ha nem tudunk Róla semmit? Krisztus a használati utasítása az emberi életnek!”

A Biblia is hatalmas segítségünk lehet abban, hogy megtanuljuk, megismerjük az igaz, jó utat, melyet Isten szánt nekünk. Ahogy Érsek Atya mondta: „ A Biblia az egyetlen könyv, ami hibátlan!” Ha ez így van, mégis mi rosszat találhatnánk benne?

Fontos a közösség! Olyan közösség, ahol gyakorolhatjuk és felvállalhatjuk hitünket. Találjuk meg ezt a helyet és ezeket az embereket, mert Ők a bizonyítékai annak, hogy érdemes így élni, hogy érdemes hinni, vagy egyszerűen megnyugtatnak jelenlétükkel: Nem vagyok egyedül!

 

„Senki nem kárhozik el, ha bűnt követ el, de biztosan elkárhozik, ha nem tart bűnbánatot!”

Ez a következő mondat, ami kiemelkedik számomra. Ha valóban Krisztus követői vagyunk, javítanunk kell a hibáinkon. Minden bűn helyrehozható, ha akarjuk!

 

A lelkigyakorlat egyik különleges eseménye a szombat esti Fórum volt! Seregély érsek úrnak írhattunk kérdéseket, bármilyen témában, amire természetesen válaszolt is. Nézzünk most kettőt részletesebben!

1.                  Honnan tudom, hogy jó párt választottam?

„Sokat kell beszélgetni! Milyen elképzelései vannak a jövővel kapcsolatban? Ha azt mondja, nem tudja örökké szeretni fog-e, akkor ennek vége!

Jó tanácsadók véleményét kell megkérdezni: Család, testvér.

Fontos, hogy mindketten keresztény világnézetűek legyetek!

 Kell idő egymásra, pl. eljegyzési idő. Ez alatt táborozni, utazni, lelkigyakorlatozni.

Abból is lehet tudni, hogy a közösség, ahol ismernek titeket, azt mondják: „Látni, hogy ezek összevalók!” Amit még meg kell említeni: kell a bizalom!”

 

2.                  Hogyan működhet úgy az önmegvalósítás, hogy közben más embereket ne tapossunk el?

 „Keresztény módon. Ha más ember tönkremegy benne, az már nem keresztény! Jézus azt mondta: „ Aki meg akarja menteni az életét, az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért, megmenti azt.

 

Nem fejezném be saját gondolattal, hiszen nagyjából azokat írtam le. Helyette búcsúznék egy újabb kedvenc mondattal, mely ugyancsak Seregély István érsek úrtól származik:

 

„Akkor hasonlítok Krisztushoz, ha a legkisebbhez le tudok hajolni!”

 

Fabu Szilvia