Ifjúságpasztorációs Tanulmányi Napok Győrben

2015.10.29 19:46

2015. október 26. és 28. között került sor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága immár hagyományos éves tanulmányi napjaira. A hazánkban ifjúsággal foglalkozó lelkipásztorok, egyetemi lelkészek, szerzetesrendek, lelkiségi mozgalmak ifjúsági felelősei idén Győrben találkoztak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A konferencián részt vett Palánki Ferenc kinevezett debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a bizottság elnöke, valamint Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök, a bizottság tagja is. Az eseményről Kámán Veronika, az MKPK Ifjúsági Bizottsága munkatársa tájékoztatta szerkesztőségünket.

A konferencia mottójához a szervezők Tóbiás könyvéből kaptak inspirációt: „Ha az igaz úton jársz, minden terved sikerrel jár” (Tób 4,6). A találkozó elsődleges célja valóban az Isten szándéka szerint való közös tervezés volt. A konferencián jelenlevő mintegy hatvan résztvevő tematikus munkacsoportokban dolgozott fel olyan, a mindennapi ifjúsági pasztorális feladatok végzése során fókuszba kerülő témákat, mint a szentségi lelkipásztorkodás és személyes kísérés, a katekézis, a vezetőképzés, a misszió és az evangelizáció, vagy a rendezvények szerepe az ifjúságpasztorációban.

 A feldolgozás során a munkacsoportok célja egy olyan ifjúságpasztorációs irányelvrendszer összeállítása volt, amelyet – közös kiindulópontként – haszonnal forgathatnak a felelősök munkájuk során. A műhelykonferencia célja volt az is, hogy tovább épüljön az egység, a barátság hazánk ifjúsággal foglalkozó munkatársai között – ez a kezdeti cél hívta életre több mint egy évtizede először az Ifjúságpasztorációs Tanulmányi Napokat, amely az ifjúsági referensek, ifjúságiiroda-vezetők számára minden ősszel megújulási, továbbképzési lehetőséget is kínál.

A találkozó során, túl a munkacsoportokban zajló munkán, működő, kipróbált ifjúságpasztorációs tapasztalatok bemutatására is sor került, amelyek folyamán a résztvevők és az előadók olyan területeket érintettek, mint a vezetőképzés, a társadalom perifériáin élő fiatalok pasztorációja, a nyüzsgés és elmélyülés, a keresztény civil szervezetek és társadalmi felelősségvállalás, a hivatásbarát kultúra, a hivatásgondozás és az ifjúságpasztoráció együttműködése.

Fotó: Varga Ilona/MenteMédia-Misszió

MKPK Ifjúsági Bizottsága/Magyar Kurír