Fiatalok és szerzetesek találkozója

2013.03.15 16:04

 

Fiatalok és szerzetesek találkozója

 

A Megszentelt élet napjához kapcsolódóan idén is megrendeztük a hagyománnyá váló „Fiatalok és szerzetesek” találkozóját. Ebben az évben február 16-án, szombaton a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya főplébánia adott otthont az eseménynek.

A díszteremben összegyűlt, mintegy 50 résztvevő köszöntését követően a Pannonhalmáról érkezett bencés szerzetesek tartottak előadást. Főtisztelendő Binzberger Ákos alperjel atya bemutatkozása után, a rendjükről adott felvilágosítást a fiataloknak, majd a vele érkezett novícius Szilveszter testvér elmesélve az életútját, ismertette a bencések történetét is Szent Benedek alapító atyától napjainkig. Majd egy kisfilmet mutattak be Pannonhalmáról és az ottani szerzetesek életéről. A film után Ákos atya Szent Benedek regulájának 68. fejezetét elemezte a jelenlévőkkel, amely a „Ha egy testvérre valami lehetetlent bíznak” címszó alatt szerepel. Elemzésében olyan példákat hozott, melyekből kiderült, hogy nemcsak egy szerzetest és az elöljáróját érinthetik e sorok, hanem bizony minket is a mindennapok során, egy tanár-diák, főnök-beosztott kapcsolatban is.

Az előadást követően az oltáriszentség előtt imádkoztunk a papi és szerzetesi hivatásokért. Az elmélkedést a Segítő Nővérek vezették. Néhány lelkes fiatal is segítségükre volt ebben, akik gitáros énekeikkel tették szebbé imádságukat. A lelki rész végeztével közös ebéden vettünk részt, ahol lehetőség nyílt a szerzetesekkel való személyes, kötetlenebb beszélgetésre. A testi táplálékot magunkhoz véve, újult erővel kezdődött a fórum. Ennek első részében a jelenlévő többi szerzetesrend (Segítő Nővérek, Jó pásztor nővérek és a Serra mozgalom) mutatkoztak be. A fórum második részében a fiatalok kérdéseire válaszoltak a szerzetesek. Így megtudhatta az ifjúság: Hogyan is telik egy szerzetes napja? Milyen habitust viselnek? Mi a jó a szerzetességben? Milyen nehézségekkel kell szembenézniük? Mivel is foglalkoznak mindennapjaikban? A fórum végén a Segítő Nővérek egy érdekes és szép táncot tanítottak meg a jelenlévőknek.

A találkozó lezárásán gitáros-énekes dicsőítést vezettek a Segítő Nővérek. A záró gondolatok után egymás kezét megfogva a fiatalok és szerzetesek közösen imádkozták el az Úr imáját.

 

 

 

Gerhes József

       ifjúsági irodavezető