Ferenc pápa a fiatalokhoz: A mai Európának szüksége van az evangéliumra

2014.12.12 16:54

Örömmel tanúskodjatok az evangéliumról társaitoknak! – kéri a IV. Európai Ifjúságpasztorációs Konferenciára küldött üzenetében a pápa az európai fiataloktól. Az összejövetelt december 11. és 13. között tartják Rómában a következő témáról: „Egy fiatal egyház mint az evangéliumi öröm tanúja”.

A konferenciát a Világiak Pápai Tanácsa és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) közösen szervezte. Magyarországról jelen van a tanácskozáson Palánki Ferenc egri segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ifjúsági referense, továbbá Gábor Miklós, a MKPK Ifjúsági Bizottságának irodaigazgatója (egyben a Katolikus Ifjúsági Mozgalom elnöke) és Kámán Veronika, a MKPK Ifjúsági Bizottságának tagja.

Az üzenetben – amelyet a Világiak Pápai Tanácsa elnökének, Stanisław Ryłko bíborosnak címzett – a pápa hangsúlyozza, hogy a mai Európának szüksége van az evangéliumra.

„Segítenünk kell a fiataloknak, hogy rájöjjenek: a hit nem áll szemben az értelemmel. Az ifjúságpasztorációs felelősök és munkatársak haladjanak együtt a fiatalokkal, álljanak mellettük az élet sokszor nehéz helyzeteiben. Ezáltal örömmel tanúskodhatnak társaik körében az evangéliumról életükkel és szavaikkal egyaránt, hiszen Európának ma nagy szüksége van az evangélium újra fölfedezésére.

Idén, amikor a családra és a megszentelt életre fordítjuk figyelmünket, az ifjúságpasztoráció feladata, hogy segítsen a hivatásébresztésben, felkészítve a fiatalokat a házasságra és a családalapításra vagy az Istennek szentelt életre.

Az ifjúságpasztoráció értékes szolgálat az egyház számára. Az ifjúsági munkatársaknak őszinte párbeszédet kell folytatniuk a fiatalokkal az őket foglalkoztató kérdésekről, hogy ezáltal elvigyék Krisztust az életükbe. Ne pusztán a kihívásokat és a problémákat lássuk, hanem a szeretet és a remény sok kis magvát is elszórva az európai földrészen, amely oly sok szentet adott az egyháznak” – olvasható Ferenc pápa üzenetében.

Palánki Ferenc egri segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ifjúsági referense a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott a IV. Európai Ifjúságpasztorációs Konferencia kezdetén.

A püspök a lelkesedés hangján szólt a tanácskozásról. „Igazi téli pünkösdöt élhetünk meg itt Rómában. Sokféle ember gyűlt össze, akik a szeretet nyelvén találják meg a megértést” – fogalmazott.

Palánki Ferenc elmondta: a tanácskozás célja, hogy keressék az idők jeleit, és közvetítsék, szükség van a fiatalokra és az általuk nyújtott lehetőségekre a mai Európában.

Az ifjúságpasztoráció fontosságát hangsúlyozva a püspök rámutatott: Fiatal korban kell a nagy kérdéseket feltenni, és abban kell segíteni, hogy a fiatalok a nagy válaszokat meg tudják találni. Kapcsolódva Ferenc pápa üzenetéhez kiemelt feladatnak nevezte az elköteleződés elősegítésének fontosságát. Azt kell megmutatnunk, hogy az elköteleződés a boldogság útját villantja fel. Az ember akkor lesz igazán boldog, akkor kap reményt, ha a szeretet útját járja. Ahogy Jézus odaszegődött a reményveszetten bandukoló emmauszi tanítványokhoz, úgy nekünk is a fiatalok mellé kell állni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír