FAVÉT

2013.03.15 16:02

 

Kelj fel!

FAVÉT a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban

 

            Kelj fel! Volt az idei, IX. FAVÉT jelmondata. Ezt a hívást halva és elfogadva, körülbelül 500 fiatal érkezett november 10-én az egyházmegye különböző plébániáiról a Szent Imre Katolikus Gimnáziumba.

            Mit is jelent „Felkelni”? Ezt a kérdést vizsgáltuk, elmélkedtük át délelőtt Telenkó Miklós görögkatolikus atyával, aki egy kerti baleset következtében lebénult és hosszas gyógykezelésre szorult, hogy egyáltalán életben maradhasson. Gyógyulását keresve Lourdes-ba is elzarándokolt. Igaz, fizikailag nem, viszont lelkileg sikerült „felkelnie” a baleset okozta traumából. Sőt hiteles tanúságtételének köszönhetően ő maga is képes másoknak erőt adni, másokat bíztatni arra, hogy nincs olyan reménytelen helyzet, nincs olyan nagy tragédia, melyből az Istenbe vetett hittel és családunk, barátaink segítségével ne lennénk képesek „felkelni”. A délelőtt során a találkozóra érkezett fiataloknak lehetőségük volt a kiscsoportokban átbeszélni Telenkó atya előadását, az idei FAVÉT szentírási szakaszát (Lk. 7,11-17) valamint azt, hogy különböző, nehéz élethelyzeteinkből hogyan és kinek a segítségével tudunk „felkelni”, valamint azt is, hogy egyáltalán miért érdemes „felkelni”…

Délután, a gimnázium diákjai által életre hívott, Boldog Kalkuttai Teréz anya életét bemutató misztériumjátékot nézhették meg a résztvevők. A misztériumjáték után György Alfréd kamilliánus szerzetes atya gyógyíthatatlan betegségében megélt kitartásáról, életszeretetéről, munkájáról tett tanúbizonyságot hétköznapi élményeivel megfűszerezve. A FAVÉT-ot a Role zenekar koncertje zárta.