Egyházmegyei Ministráns Tábor

2014.08.26 10:14

Jézus az, akinek szolgálunk!

Egyházmegyei Ministráns Tábor

Kisvárda

2014. augusztus 3-8.

 

            Az idei esztendőben Kisvárda adott otthont a 50 fiatal részvételével megtartott ministráns tábornak. Kisvárda, Döge, Rétközberencs, Gyulaháza, Gemzse, Kékcse, Komoró, Kállósemjén, Kótaj, Nagyhalász, Újfehértó, Geszteréd, Oros, Nyírpazony, Nyírtelek és Nyíregyháza voltak azok az egyházközségek, ahonnan a fiatalok kisebb nagyobb létszámban érkeztek augusztus 3-án (vasárnap) estére a Szent László Katolikus Középiskola kollégiumába, ahol a szobák elfoglalása után vacsorával és ismerkedéssel vette kezdetét az 5 napig tartó program.

            A ministráns tábor célkitűzése több szintű volt: egyrészt a plébánosok ezzel jutalmazhatták az egész évben oltárszolgálatot végző fiataljainak hűséges és állhatatos munkáját. Másrészt szerettük volna, ha ezek a fiatal fiúk, akik az egyházmegye más-más plébániáin látnak el szolgálatot, kapcsolatba kerüljenek egymással: megismerjék egymást, barátságok szülessenek, és közös élményekkel gazdagodjanak. Nem utolsó szempont volt természetesen a hivatás gondozása, hiszen azok a fiúk, akik az Úr oltára mellett szorgoskodnak és nőnek fel,  jó eséllyel ismerhetik fel Isten hívó hangját a papi szolgálatra.

            Ezen szempontokat szem előtt tartva, igyekeztünk a programokat ennek megfelelően összeállítani. Természetesen a mindennapi szentmisék és imádságok mellett helyett kapott a pihenés és szórakozás is. Foci, film-nézés, ügyességi játékok, akadályverseny, túrázás, strandolás, számháború és még sok színes program gazdagította a táborban résztvevők emlékeit. Lehetőségünk nyílt Ajakra, Fényeslitkére, Vásárosnaményba is ellátogatni, ahol az atyák és az egyházközség vendégszeretetét érezhették fiataljaink és természetesen mi szervezők is.

            Mivel egész héten verőfényes napsütésben volt részünk, így kétszer is lehetőségünk nyílt, hogy megmártózzunk a strandok nyújtotta hűsítő medencékben. Egyszer Kisvárdán, második alkalommal már a csúszdás élményeket biztosító Gergelyiugornyai Vízividámparkban. Mindkét napot nagyon élveztük.

            A strandos napok után talán már csak egy dolgot élveztek jobban ministránsaink: a számháborút. Három 12-15 fős csapatot alkotva kiabálhatták be az egymás homlokára ragasztott számokat a kisvárdai várkertben. Az ügyesebb csapat még a másik csapat által elrejtett zászlót is megtalálta, így szerezve meg magának a győzelmet.

            A testi erőlétünket igénybe vevő próbatételek után az elménket is megdolgoztuk Gyetkó László dombrádi plébános atya által vezetett Ministráns Activityben, melyben a ministrálás alapvető szabályait és kérdéseit tekinthettük át. László atya ezt az estét a szűkös anyagi keretek miatt 40 milla helyett, csak 40 Milkával tudta jutalmazni, aminek persze nagyon örültek a gyerekek.

            A táborban igyekeztünk néhány olyan életvezetési gyakorlatra is megtanítani a ministránsokat, melyek a későbbiekben is fontosak lehetnek. Így például a reggeli és esti imádságok, melyek tábori mindennapjaink keretét alkották, valamint néhány testnevelő által megirigyelt reggeli torna gyakorlatot,  Kálmán József fényeslitkei atya vezetésével, mely Schobert Norbi szigorú edzés tervéhez igazodva vezette be a fiatalokat az egészséges életmódprogramba. Azt hiszem, ez a néhány nap maradandó emléket adott részvevőinek, akiket a jövő esztendőben is visszavárunk.

            Hálát adunk mennyei Atyánknak, hogy mindig hív olyan fiatalokat, akik oltárszolgálatukkal segítik papi szolgálatunkat. Ezúton szeretnénk megköszönni Bosák Nándor püspök atyánk segítségét, hogy az ide esztendőben is támogatta a tábor megvalósítását és anyagilag hozzájárult a szervezés megvalósításához. A segítők között külön köszönettel tartozunk Kerezsi Béla igazgató úrnak is, aki lehetővé tette, hogy a Kisvárdai Szent László Katolikus Középiskola kollégiumát és sportpályáját birtokba vegyük erre a hétre. Nem utolsó sorban pedig köszönettel tartozunk azoknak az atyáknak is, akik időt és fáradságot nem ismerve évről évre szólítanak meg fiatalokat az oltárszolgálatra és fontosnak érzik a ministránsokkal való foglalkozást. A jó Isten áldása kísérje tovább fáradhatatlan buzgóságukat és törődésüket!

            Kedves Ministránsok! Nektek pedig azt kívánjuk, hogy soha ne veszítsétek el lelkesedéseteket, és buzgóságotokat, melyet az oltár körül végeztek! Legyetek mindig hűségesek, segítsétek papi munkánkat, és soha ne felejtsétek el, hogy Jézus az, akinek szolgálunk!

 

Nagy Zsolt kisvárdai káplán atya

 és a Szervezők

A tábor képei a következő linken tekinthető meg: Fényképgaléria