Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó Nyíregyházán

2016.04.04 18:45

 

 Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót rendeztek 2016. április 2-án, Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház plébániáján.

 

A találkozón Nagy Zsolt atya, az egyházmegye ifjúsági referense köszöntötte a fiatalokat, majd a résztvevők Szabó József atya, az egri szeminárium spirituálisa az irgalmas szeretetről szóló két előadásán vettek részt, amelynek egyik állomása a nyíregyházi köztemető ravatalozója volt. A temetőben a papi sírkerthez is ellátogattak a diákok és imádkoztak az elhunyt papokért.

A lelki töltekezésen kívül játékra, szórakozásra, ismerkedésre is volt lehetőség a plébánián kialakított közösségi tereken. Virtuális csapatjátékokon küzdöttek az Xbox teremben, Zsolt atyával a Spray Paint Art lehetőségeit próbálgatták, Csocsó és ping pong, kültéri ügyességi játékok is szórakoztatták a résztvevőket, vagy éppen beszélgettek a Fogadó teraszon.

 

Az ifjúsági találkozó záró szentmiséjét Palánki Ferenc megyéspüspök mutatta be a Nyíregyháza-örökösföldi Isteni Irgalmasság-templomban.

— Az Istennel való kapcsolat egyetlen lehetősége a hit. A „hitetlen” Tamás apostol, akkor hitte el, hogy Jézus él, amikor látta Őt. Ere mondta a feltámadt Jézus, „Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek” (Jn 20, 19-31). — kezdte gondolatait Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmise homíliájában. A főpásztor kiemelte, a többi 10 apostol sem azt mondta Tamásnak, hogy hisznek benne, hanem azt, hogy látták és örülnek neki. De ott volt a szívük mélyén annak félelme, hogy Jézus kérdőre fogja őket vonni azért, mert elfutottak, megtagadták Őt, amikor elfogták a katonák. Az Úr láttára viszont öröm töltötte el a tanítványokat, mert Jézus nem kérte számon a bűnüket. Ezt nevezzük irgalomnak.

— Az Isten irgalmas szeretetének a lényege, hogy nem számon kér, hanem ajándékoz. Jézus megajándékozta őket a Szentlélekkel, és arról beszélt, hogy ők lesznek az irgalmas szeretetének a munkatársai. Jézus végtelen jósága, a szeretet az, ami lebilincsel, magával ragad — tette hozzá a főpásztor.

— Általában az emberekből kikívánkozik, hogy az őket ért sérelem után tisztázzák a helyzetet, hogy kinek van igaza — emlékeztetett a püspök atya a gyarlóságunkra — majd hozzátette, a feltámadt Jézus nem ment vissza Pilátushoz tisztázni, hogy mi az igazság, elégtételt szerezve. Jézus csak azokkal találkozott, akiknek fájt, hogy őt keresztre feszítették, de oda sem számon kérni, hanem ajándékozni. A mi kicsinyes gondolkodásunkat felülírja a feltámadás ténye, amely mindent a helyére tesz. Akkor is, ha látjuk a sok kuszaságot, bűneinket, önzésünket, szeretetlenségünket, látjuk azt, hogy nem tudunk megküzdeni velük. Isten irgalmas szeretetével megajándékoz bennünket és kéri, hogy ne legyünk hitetlenek, hanem hívők.  Nekünk ajándékozza a hitet, az Istennel való kapcsolat egyetlen lehetőségét.

Végül a főpásztor a döntés szükségességére hívta fel a fiatalok figyelmét és hozzátette — Jézus, hitet, reményt, szeretetet adott az apostoloknak, azoknak, akik a Szentlélek befogadása révén az életüket is képesek voltak feláldozni a hitükért. Tőlünk függ, hogy ez egy régi szép történet marad, vagy a mi történetünk is, és ez a szeretetkapcsolat reménység lesz, amely meghatározza az egész életünket, a hétköznapjainkat, akkor is, amikor szomorúak vagyunk, nem tudunk örülni senkinek és semminek. Mindig arra kell figyelni, hogy a mai nap hogyan alakul, milyen ember vagyok ma, tudok-e ma örülni, észrevesszük e a csendes csodákat, a tomboló tavaszt, ami újjáéleszti a reménységünket is — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc püspök atya.

A szentmisén közreműködött a Képmás zenekar.

A szentmise végén a főpásztor megköszönte Tóth László nyíregyházi plébánosnak, hogy 10 éven keresztül végezte az egyházmegyei ifjúsági-referensi szolgálatot, amelyet ma már a zsúfolt lelkipásztori feladatai miatt nem tud tovább folytatni. Palánki Ferenc megyéspüspök a továbbiakban Nagy Zsolt kisvárdai káplán atyát bízta meg az egyházmegyei ifjúsági- referensi szolgálattal. Zsolt atya szolgálatához Isten áldását, kegyelmét kívánjuk.

 

Kovács Ágnes

sajtóreferens

egyházmegyei sajtóiroda