Egyházmegyei Gyereknap Harangodon: kilencedszer!

2014.05.23 11:37

Egyházmegyei Gyereknap Harangodon: kilencedszer!

 

        Május 17-én, szombaton kilencedik alkalommal került megrendezésre az Egyházmegyei Gyereknap. A harmadikostól nyolcadikos korú hittanos gyerekeknek tervezett programunk népszerűsége – hála érte a Jóistennek, és köszönet papjainknak, hitoktatóinknak – az évek folyamán semmit sem csökkent, az idén közel 600 gyerek jelentkezett.

        A programok felépítését az előző évekhez hasonlóan terveztük. A közös kezdés után a plébániai csapatoknak akadályverseny és sorverseny, a délután folyamán a választható lehetőségek: lovaglás, pónifogat, kézműves ház, táncház, íjászat, méta, állatsimogató, labdajátékok, és a szabadtéri kemencénél a dagasztás és sütés látványa mellett a kenyérlángos elfogyasztása. Az idei esztendőben újdonságként Debrecenből a Máltai játszóház munkatársai vezetésével: agyagozás, nemezezés, arcfestés és karkötő fonás. Majd a nap lezárásaként szentmise és eredményhirdetés. Az idei esztendőre elkészült a Képmás Zenekarnak a harangodi gyereknapra írt szerzeménye „Járjuk a tábort” címmel, melyhez külön közösen járható tánc is készült. A nap leglátványosabb pontjának terveztük a szentmise elé, az összes résztvevő bevonásával közösen előadni.          

      Ám hiába az alapos előkészület, a részvevők lelkesedése, az időjárás (a kilenc év alatt az idén először) módosított a programon. - A rendezvény lényegében szabadtéri, így elég nagy a kiszolgáltatottság az időjárás miatt. A délelőtti versenyek, a délutáni programok nagy része csak kint valósítható meg. A helyszín gyönyörű, tehát ennek élménye fontos része a programnak.

A várható zivatarok miatt a közös helyszínnek az idén a csűrt választottuk. Nagyméretű sátorral kiegészítve és padokkal berakva az összes résztvevő számára sikerült fedett helyet biztosítanunk. Így - az eső miatt -, ha rövidítve is, de megtartható lett a rendezvényünk.

Az új Képmás szerzemény hamar megtanulhatónak bizonyult. A szentmiséhez lelkesen jelentkeztek gyerekek a helyszínen alakult kórusba. A színpad velük, és a szentmisét végző atyákkal teljesen megtelt. Mivel püspök atya a korábbra hozott szentmisére nem tudott eljönni, a prédikáció tisztsége Gyetkó László atyának jutott. Mivel az eső nem kegyelmezett, a versenyekre szánt ajándékok kisorsolása, és közös éneklés után lezártuk a közös programot.

A kézműves ház és a Máltai játszóház fedett helyen működtek, így fakultatív módon maradt lehetősége a csoportoknak maradni. Sokan éltek a lehetőséggel. A kemencénél a kisült kenyérlángosok is mind elfogytak. Többen még hazautazás közben vagy saját plébániájukon folytatták a programot.

Az idei esztendőben ennyit sikerült megvalósítanunk. Ezért is hála a Jóistennek, és azért is, hogy ennyi gyerek, kísérőikkel – papjaikkal, hitoktatóikkal - fegyelmezetten, de nagy lelkesedéssel jöttek. Számomra öröm volt látni az arcokat, ahogyan jöttek, és ahogy ott voltak!

      Ahogyan terveztük, a résztvevő gyerekek számára minden plébániára eljuttatunk egy- egy Cd-t, melyen Képmás Zenekarnak a „Járjuk a tábort” című szerzeménye és a „Csillagszámláló”, a Hit évében az Egyházmegyei hittanversenyre írt száma található.

Talán ez is egy kis fájdalomdíj lehet az elmaradt szabadtéri programokért.

      Köszönet még a rendező munkatársaknak, akiket várok a jövő évi, tízedik Egyházmegyei Gyereknapunkra, és természetesen egész egyházmegyénkből a résztvevőket!

Kedvcsinálónak ajánlom a mostani gyereknapról az interneten elérhető riportokat,

felvételeket.

                                                                                                     Kardos György

Képek az alábbi linken tekinthetők meg:

https://ifjusagiiroda.webnode.hu/fenykepgaleria/harangodi-gyereknap/a2014/#!

Hírösszefoglaló: 

https://www.youtube.com/watch?v=8bfA_rGmTBY&list=UURn003-qzC5GOQVPyJSkgnA&index=3


Gyetkó László atya beszéde a Harangodi Gyereknapon: 

https://www.youtube.com/watch?v=2R_Q1caXF4A 


Riport Kardos Györggyel a Harangodi Gyereknap főszervezőjével: 

https://www.youtube.com/watch?v=YXcFkcsn2Ro&list=PLC7BrO_ZPZAAnQAzgXTPAiK8pjXuPsSVg