Dziwisz bíboros a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó előkészületeiről

2016.06.08 09:15

Július 25. és 31. között rendezik meg a krakkói Ifjúsági Világtalálkozót, amelyen Ferenc pápa is részt vesz. Az ifjúsági világtalálkozókat elindító Szent II. János Pál pápa egykori titkára, Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak az előkészületekről.

A Vatikáni Rádiónak adott interjú elején Dziwisz bíboros beszélt a június 5-én, vasárnap szentté avatott Stanisław Papczyńskiről. Emlékeztetett arra, hogy hosszú évszázadokkal földi élete után lett szent, de érdekes, mennyire megmaradt emlékezete és üzenete, amelyet az általa alapított mariánusok kongregációján keresztül hagyott ránk. Az imádság, a bűnbánat embere volt, aki ma azt üzeni nekünk, hogy imádkozzunk a tisztítótűzben szenvedő lelkekért, újítsuk meg ezt az elfeledett szokást. Ő nagyon sokat imádkozott a halottakért, ebben állt irgalmassága.

A krakkói bíborost június 4-én, szombaton fogadta magánkihallgatáson Ferenc pápa. A lengyel főpásztor elmondta, öröm és ajándék volt számára a találkozás, melynek során tájékoztatta a Szentatyát az előkészületekről és ismételten meghívta őt a világtalálkozóra.

Nagy a lelkesedés, és ez nemcsak Lengyelországot érinti, hiszen eddig összesen majdnem kétszáz országból jelezték részvételüket csoportok, és mintegy ezer püspök is érkezik a találkozóra, melynek vonzerejét az irgalmasság szentéve is növeli, hiszen Krakkó az Isteni Irgalmasság fővárosa – hangsúlyozta Dziwisz bíboros.

Majd emlékeztetett, Jézus Krisztus ebben a lengyel városban üzent az egész világ számára Fausztina nővéren keresztül. És őt követte egy másik apostol, II. János Pál pápa, aki az egész világgal megismertette az Isteni Irgalmasság tiszteletét. Most pedig Ferenc pápa is ennek szentelte a rendkívüli szentévet. Az Ifjúsági Világtalálkozón a fiatalok megkapják az irgalmasság üzenetét, melyet elvisznek az egész világnak. Ez lesz a találkozó gyümölcse. Fausztina nővér azt mondja: „Ha békét akartok, az Isteni Irgalmassághoz kell fordulnotok.”

II. János Pál pápa a fiatalok szentje, ő álmodta meg és alapította az Ifjúsági Világtalálkozót. Ő elindította, XVI. Benedek folytatta, most pedig Ferenc pápa viszi tovább a hagyományt. A lengyel pápa látta, hogy a fiatalok keresnek, kérdeznek, ezért válaszolni kell nekik, vezetni kell őket, a fiataloknak jó pásztorokra van szükségük – tette hozzá a krakkói bíboros érsek.

Az égből tekint le ránk II. János Pál pápa az ifjúsági világtalálkozó idején is, amely az ő szívéből, az ő szándékára született. Sokan imádkoznak Istenhez rajta keresztül, és sok kegyelmet, csodát nyernek el – mondta a szent pápa egykori titkára, majd felelevenítette: amikor valaki azt kérte a pápától, hogy imádkozzon érte, sosem felejtette el. Gyakran mondogatta: „Írjátok föl, és tegyétek be nekem a kápolnába...” Van úgy, hogy azt mondjuk, imádkozni fogunk valakiért, aztán elfelejtjük. Ő sosem felejtette el! Soha! Azt hiszem, most is így van, ha valaki rajta keresztül kér valamit Istentől, ő most is hűségesen imádkozik.

Krakkó, az egyházmegye, a hívek, a fiatalok, nemcsak Lengyelországban, hanem szerte a világon várakoznak, lázban égnek. Nagyon sok olasz érkezik majd, a franciák is „felébredtek”, a németek is. Az előkészületek jól haladnak, már csak azért kell imádkoznunk, hogy jó legyen az idő – mondta végül a Vatikáni Rádiónak adott interjújában Stanisław Dziwisz bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír