Beszámoló a nagyböjti lelkigyakorlatról

2016.03.18 11:08

2016 március 11. és 13. között a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye fiataljai az Ifjúsági Iroda szervezésében nagyböjti lelkigyakorlaton vehettek részt Nyírbátorban. Péntek este a szállás elfoglalása és a vacsora elfogyasztása után közös keresztúton vettünk részt, felelevenítve Jézus szenvedésének történetét. Az este további részében pedig vidám, felszabadult hangulatban, játékosan  ismerkedhettünk meg egymással és a lelkigyakorlatot vezető Lengyel József leveleki plébános atyával. Majd a fáradtabbak a megérkezés örömével tértek nyugovóra, míg a többiek filmet nézhettek.

A szombati napon a közös zsolozsmázás és reggeli után József atya előadásait hallgathattuk meg, ahol történeteivel, a hozzá kapcsolódó tárgyak, jelképek szemléltetésével tette még maradandóbbá az általa elmondottakat. Számomra a legmeghatározóbb tanulság a szombat délelőttből az volt, hogy minden ember maga felelős a tetteiért. Nincs jogunk az ördögöt hibáztatni, ha bűnt követünk el. Ő csak a lehetőséget kínálja fel, a választás azonban mindig a mi kezünkben van, hogy letérünk e a helyes útról, vagy maradunk rajta. Hallhattunk még történetet többek között a barátságról, a helyes bűnbánatról, a közösség erejéről és fontosságáról és arról is, hogy mindenkiben fel kell fedeznünk a jót. József atya nagyon szemléletesen mutatta be azt is, hogy ha merünk adni, sőt az utolsót is odaadjuk másoknak, akkor Isten azt százszorosan adja vissza számunkra. Majd megláthattuk a különbséget a mai világ lefelé nyomó ajándékozása és Jézus felemelő ajándékozása között. Két kisfilm pedig rámutatott, hogy a mai társadalomban is vannak segítőkész, empatikus emberek, majd megismerkedhettünk egy család történetével, ahol apa és sérült fia egymás életét mentették meg a szeretettel, és az élet értelmének és a boldogságnak a keresésével. Egy hosszabb film megtekintésével pedig példát láthattunk arra, hogy a társadalom peremére szorult embereken is lehet segíteni megfelelő hozzáállással, háttérbe szorítva az előítéletet, a megbélyegzést. Este a szentségimádást követően pedig lelki beszélgetésre és a szentgyónás elvégzésére volt lehetőség.

Vasárnap délelőtt zártuk le a rövid, de annál tartalmasabb lelkigyakorlatunkat. Minden résztvevő elmondhatta, mi volt a számára legfontosabb tanulság, mit visz haza útravalóul a lelkigyakorlatról. Majd mindenki személyesen néhány gondolattal köszönt el a társától. A szentmise és az ebéd után pedig lelkiekben feltöltődve, megerősödve indultunk haza.

A lelkigyakorlatról készült képválogatás az alábbi linken temkinthető meg:

www.facebook.com/media/set/?set=a.1031002493603052.1073741835.966260270077275&type=3&uploaded=7

 

Nagy Orsolya