Bemutatták a krakkói ifjúsági világtalálkozó hivatalos dalát

2015.01.06 19:09

2015. január 6-án, vízkereszt napján bemutatták Krakkóban a 2016-os ifjúsági világtalálkozó himnuszát – tájékoztatta szerkesztőségünket az MKPK Ifjúsági Bizottsága.

A himnusz az alábbi linken tekinthető meg:

  www.youtube.com/watch?v=eZRsoPmeZXk

A szerző Jakub Blycharz, a dal címe: Boldogok az irgalmasok. A himnusz bemutatására délben, a hagyományos jelmezes vízkereszti körmenet után került sor Krakkó történelmi belvárosában, a vásártéren.

Jakub Blycharz, bár eredeti foglalkozását tekintve ügyvéd, számos népszerű, gyakran énekelt dal, liturgikus zenemű komponistája. A Boldogok az irgalmasok (Błogosławieni miłosierni) című dalt számos pályamű közül a rendezvény krakkói szervezőbizottsága és a Világiak Pápai Tanácsa választotta ki arra, hogy a következő, 31. ifjúsági világtalálkozó hivatalos dala legyen. A világtalálkozó Jakub Blycharz számára sem ismeretlen esemény: egy interjúban elmondta, a 2000-ben, Rómában tartott közösségi esemény valóságos pálfordulást jelentett életében.

Elmondása szerint a krakkói világtalálkozó hivatalos dalának megírása számára is különleges feladatot, sőt küldetést jelentett. A borítékra, amelyben a pályaművet beküldte, mottóul ezt az igehelyet írta: MTörv 31,19 – azaz: „Ezért írd le most magadnak ezt az éneket, és tanítsd meg rá Izrael fiait.” Jakub Blycharz hangsúlyozza: napról napra tapasztalta meg Isten gondoskodását a himnusz írásakor, amelyet elsősorban nem saját alkotásának, hanem Isten művének tart, akinek szava „eleven és átható” (vö. Zsid 4,12).

Mind a találkozó szervezőinek, mind a dal alkotóinak vágya az, hogy a himnusz továbbadja Isten irgalmasságának üzenetét nemcsak a leendő krakkói résztvevők, de az egész világ számára is.

A katolikus fiatalok legnagyobb nemzetközi rendezvényére, a következő ifjúsági világtalálkozóra 2016. július 25. és 31. között Ferenc pápa részvételével kerül majd sor a lengyel városban. A találkozó mottója: „Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.” (Mt 5,7)

Magyar Kurír