Az Ifjúsági Világtalálkozó programja

2016.04.15 15:03

Az Ifjúsági Világtalálkozó központi eseményeire 2016. július 26. és 31. között kerül sor Krakkóban. A program, amiből szemezgethettek, ez alkalommal is igen gazdag: lelkiségi és kulturális programok százai várják azokat, akik velünk tartanak!

 

Nyitó szentmise – július 26.

Az IVT-t megnyitó szentmise főcelebránsa a hagyományoknak megfelelően mindig a helyi püspök. Ez az esemény egyszerre szimbolizálja a találkozó nemzetközi karakterét, és Lengyelország vendégszeretetét, amivel a zarándokokat fogadják.

A Szentatya fogadása – július 28.

Két nappal az IVT kezdete után a Szentatya is csatlakozik a zarándokokhoz: vele is szentmisén ünnepelhetünk először a találkozó csütörtöki napjának délutánján. Ez a program nagy tapasztalat az Egyház sokféleségéről, ugyanakkor egységéről is, hiszen sokan, sok nemzetből mégis egyként imádkozhatunk Péter utódával.

Keresztút – július 29.

A pápa által vezetett keresztút mindig a bűnbánatra irányítja figyelmünket az ifjúsági világtalálkozókon. A belvárosban tartott közös imádságon a világtalálkozók keresztjét visszük a vállunkon, így járjuk végig a keresztút állomásait.

Virrasztás a Szentatyával – július 30.

Bár több millió fiatal vesz rajta részt, a vigília minden bizonnyal a legszemélyesebb, legmeghittebb az IVT programjai közül. Az esti-éjszakai imavirrasztás egyszerre az imádság, az öröm, a kölcsönös egymásra figyelés alkalma az ifjúsági világtalálkozókon.

Záró szentmise – július 31.

Az IVT-t lezáró pápai szentmisére a vigíliát követő nap délelőttjén kerül sor. A virrasztás mellett ez az esemény az ifjúsági világtalálkozók egyik csúcspontja, amelynek végén arra is fény derül, hogy vajon melyik országban folytatódik az IVT-k sorozata.

 

Egyéb események:

Püspöki katekézisek

Az IVT-ken fontos, hogy minden résztvevő anyanyelvű katekéziseken vehessen részt, amelyet számunkra a velünk tartó magyar püspök atyák tartanak majd. A délelőtti katekézisek során lesz leginkább mód elmélyíteni az IVT témáját, ezt segíti majd a püspökök tanítása, a közös imádság, beszélgetés és az anyanyelvű szentmise. Ezekre a programokra a város különböző pontjain kijelölt templomokban kerül majd sor.

Ifjúsági Fesztivál

Az Ifjúsági Fesztivál során Krakkó templomai, kertjei, arborétumai, sportcsarnokai, kulturális intézményei lelkiségi, művészeti és kulturális programok százainak adnak majd otthont délutánonként, esténként a városban. Imaestek, koncertek, kiállítások, tematikus workshopok, színházi programok, sportesemények – és még sorolhatnánk… 

Hivatások Expója

Az Ifjúsági Fesztivállal párhuzamosan számos katolikus közösség, szerzetesrend, iskola és egyetem, missziós közösség, lelkiségi mozgalom életébe nyerhetünk bepillantást a Hivatások Expóján. A program célja, hogy megmutassa a résztvevőknek, milyen sokféle módon hív Isten, mennyire sokfélék a hivatások az Egyházban, arra biztatva, hogy mi is merjük bátran odaadni az életünket arra, amire Ő hív.