Az én békémet adom nektek (Lelki felkészülés az IVT- re)

2016.05.20 11:53

Olvass!

Békességet hagyok rátok. Az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék a szívetek, s ne csüggedjen. Hiszen hallottátok, hogy azt mondtam: Elmegyek, de visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek, örülnétek, hogy az Atyához megyek, mert az Atya nagyobb nálam. Előre megmondtam nektek, mielőtt megtörtént volna, hogy ha majd bekövetkezik, higgyetek. (Jn 14,27-29)

Elmélkedj!

Sokat elmélkedtünk már az irgalmasságról, a szeretetről. Most forduljunk egy kicsit az irgalmasság egyik következménye, sőt inkább tényezője felé: ez pedig nem más mint a béke. A béke nem a felszínes jóban levést jelenti, hanem az egyetértést, az összhangot. Ennek az összhangnak nem pusztán kapcsolatainkban kell jelen lennie, hanem önmagunkban is.

Mit jelent békében élni? Azt, hogy nem hagyjuk magunkat kizökkenteni Isten jelenlétéből, hogy tudjuk, benne élünk. Ennek tudatában érvényét veszíti egy-egy konfliktus, új távlatok nyílnak meg bennünk.

Békében élni azt is jelenti, hogy a béke útját járjuk, hogy békét teremtek magunkban, környezetünkben, embertársaink között. Ennek az útnak a célja az örök élet: önmagunk és embertársaink üdvössége.

Isten a békén keresztül is az Ő kimeríthetetlen irgalmát mutatja meg: Jézus mennybemenetelekor elmegy, hogy helyet készítsen nekünk és visszajön, hogy elvigyen magával a béke helyére. Ne aggódjunk tehát, maradjunk meg az Ő békéjében!

Vizsgáld meg magad!

·         Milyen érzéseket váltott ki belőled az olvasott szentírási szakasz?

·         Békében élő ember vagy? Ha igen miért? Ha nem, miért nem?

·         Hogyan tudnál békességszerző lenni a közösségeidben, kapcsolataidban?

·        Gondold át: mi növeli benned a békességet és mi oltja ki azt?

Lélegezz!

Békességet hagyok rátok! (Jn 14,27)