Tiszta szerelemért imaest Egyházmegyénkben

2016.10.16 10:37

Közel 330 fiatal részvételével imádkoztunk a házasságig megőrzött tisztaságért :) Köszönjük Dr. Gloviczki Eszter tanúságtevő előadását és a közös imát. Íme egy rövid beszámoló az estéről:

 

2016. október 12-én szerdán délután nagy nyüzsgés-forgást észlelhettek a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium környékén az éppen arra járók. Buszok érkeztek, a gimnázium aulája megtelt fiatalokkal. Kb. 330 fiatal kapcsolódott be az országos szintű imaestbe. Egyházmegyénk több iskolájából közel 150 diák érkezett és hozzájuk csatlakoztak a szentimrés 9. és 10. évfolyamon tanulók, valamint a felsőbb éves érdeklődök. Megtelt a kápolna, és jó érzés volt tudni, hogy velünk egy időben szerte az országban diákok, fiatalok gyűlnek össze közösen imádkozni a tiszta szerelemért, a jövendőbelijükért, a párkapcsolataikért. 
Délután négy órakor Dr. Gloviczki Eszter előadásával kezdődött a program. Az ötgyermekes édesanya és doktornő nagyon érdekesen és érthetően tanított a szerelem biokémiai hátteréről. A résztvevők megtudhatták, hogy tulajdonképpen öt hormon (PEA – feniletilamin, másnéven „szerelem-hormon”, dopamin, endorfin vagyis „öröm-hormon”, szerotonin, azaz „normálisság-hormon” és oxitocin, „kötödés-hormon) termelődése és az ezek által közvetített üzenetek játszanak nagyon fontos, és érzelmeinket, cselekedeteinket meghatározó szerepet a szerelmes emberek életének szerelmes időszakaiban. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a szerelem csupa biokémia és semmi romantika, hanem azt, hogy még inkább lenyűgözhet bennünket a Teremtő Isten csodálatos műve, és hogy - amint arra a doktornő rámutatott -, tudományosan teljes mértékben alátámaszthatjuk mindazt, amit a hittankönyveinkben a párkapcsolatról, a testiségről és szexualitásról, a házasság keresztény módon való előkészítésének fontosságáról olvashatunk.
Az előadás utáni rövid szünetben a résztvevő fiatalok beszélgethettek ismerkedhettek. Az estet természetesen közös imádság, zenés áhítat zárta, szerzetesnővérek vezetésével. Megható volt közösen imádkozni a saját párkapcsolataink tisztaságárét és konkrétan a jövendőbeli férjünkért, feleségünkért. Ajándékot is kaptunk: a fiúk egy fehér követ, rajta egy szentírási vers megjelölésével, a lányok pedig egy-egy szál rózsát. 
Az imaest után közösen vacsoráztunk, majd a hallottakon elgondolkodva, jókedvűen indultak haza az egyházmegye többi városába a résztvevő fiatalok és az őket kísérő lelki atyák, hitoktatók, nevelők.
Ezúton is köszönjük Dr Gloviczki Eszternek az előadást, a Kamilliánus Nővéreknek és a Segítő Nővéreknek az imaest vezetését és az ajándékokat, lelki atyáinknak a szervezést és a velünk töltött időt, és természetesen a finom vacsorát és a szünetekben kínált pogácsát és teát.


Nagy Éva
tanárnő

 

Az imaestről készült képek az alábbi linken tekinthetők meg: