Nemzetközi ifjúságpasztorációs konferenciát tartottak Bécsben

2016.11.11 09:49

November 4. és 6. között immár harmadik alkalommal rendezték meg Bécsben a közép-európai katolikus ifjúsági konferenciát – tájékoztatott Jancsó Mária, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs és Kateketikai Irodájának munkatársa.

Az MKPK Ifjúsági Bizottsága társszervezésével megvalósult konferencia kiemelt témáját az irgalmasság szentéve adta, a résztvevők ehhez kapcsolódva foglalkoztak Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításának vonatkozó részeivel.

A találkozón hat ország katolikus ifjúsági vezetői vettek részt: Bosznia-Hercegovina, Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria és Magyarország küldöttei. Magyarországot tizenegy fiatal képviselte az ifjúságpasztoráció különböző területeiről: a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs és Kateketikai Irodája, a Katolikus Ifjúsági Mozgalom (KIM), a Shalom Katolikus Közösség és az Újszó Ifjúsági Közösség.

A konferencia résztvevőit Stephan Turnovszky ifjúságpasztorációért felelős bécsi segédpüspök köszöntötte, majd bevezető előadásában a Lukács evangéliumból vett terméketlen fügefa példáján keresztül (Lk, 13, 6–9) szimbolizálta az ifjúságpasztoráció jelenlegi helyzetét. Az irgalmas magatartásra hívta fel a figyelmet, hogy azok, akik fiatalokkal foglalkoznak, jó „kertészek” legyenek, türelemmel foglalkozva a fügefával, hogy az gyümölcsöt teremjen.

João Chagas, a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériumának munkatársa, ifjúsági felelőse, a Katolikus Shalom Közösség tagja az Evangelii gaudiumdokumentum alapján mutatta be a Szentatya üzenetét. Kiemelte, hogy az evangelizáció forrása az öröm, és nagyon fontos a személyes tanúságtétel a fiatalok előtt. „Ki kell lépnünk a komfortzónánkból, nekünk kell a fiatalokhoz lépnünk, megkeresnünk őket” – mondta. Arra buzdította a jelenlévőket, hogy merjenek az utcára, focimeccsekre menni, találkozni az ifjúsággal. Feltette a kérdést: „Honnan ered ez az öröm?” A Szentatyát idézve így válaszolt: abból fakad, hogy Isten feltétel nélkül szeret, elfogad bennünket és személyesen van szüksége ránk.

„A társadalom nagy elvárásokat támaszt a fiatalok irányában, ezért sokszor perfekcionizmusra törekszenek. Teret kell adnunk a fiatalok számára, hogy önmaguk legyenek, a hibáikkal együtt el tudják fogadni önmagukat. Minden nap megadatik az a lehetőség, hogy ezáltal újrakezdjék az életüket” – fogalmazott a brazil atya, majd a szentgyónás fontosságát kiemelve így buzdított: „Legyünk saját magunkkal is irgalmasok, tudjunk megbocsátani önmagunknak is, ugyanis az irgalom és a megbocsátás egybefonódik”.

Hans Hobelsberger, az Észak-Rajna-Vesztfáliai Katolikus Főiskola rektora, gyakorlati pasztorális teológus a II. vatikáni zsinat és a szentatyák tanítását foglalta össze az irgalmasságközpontú ifjúságpasztoráció perspektíváinak figyelembevételével.

Az előadásokat követő műhelyfoglalkozás során a résztvevők megosztották egymással saját tapasztalataikat, ezzel is segítve az előadásokon elhangzottak feldolgozását és egymás munkájának jobb megismerését.

A részt vevő országok képviselői néhány olyan szolgálatot mutattak be, amely náluk a gyakorlatban jól működik, például Szlovákiában az akkreditált animátorképzés, Ausztriában és Szlovákiában a vezetőképzés, illetve bemutatkozott az egyik Ausztriában működő menekültekkel foglalkozó szervezet is. A magyar részről bemutatott Lázár közösség tizenhat éve működik a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség keretei között, ahol egyetemisták és középiskolás diákok szolgálnak: hétről hétre azért találkoznak, hogy az ételosztás mellett lelkitáplálékot adjanak rászoruló, hajléktalan emberek számára, akiken a többségi társadalom átlép.

A konferencia során a fiatalok bemutatták hazájuk kultúráját is: kötetlen előadások, játék, tánc, ének, az egyes nemzetek jellegzetes ételeinek, italainak kóstolása adott alkalmat az ismerkedésre.

A zárószentmise főcelebránsa Stephan Turnovszky osztrák püspök volt. Az egyes országokat képviselő fiatalokat egy-egy gyertyával indította útnak, hogy Jézus Krisztus küldötteként vigyék el a fényt a fiatalok életébe. A hétvége alatt megértett és megtapasztalt irgalmasságból egy hatalmas kép állt össze. Ezt jelképezve minden résztvevő hazavihette az irgalmasság éve logójának egy darabját.

Fotó: Gábor Miklós; Katholische Jugend Österreich

Magyar Kurír