Világtalálkozós élmények

2016.08.17 11:08

Egy hónappal ezelőtt indultunk útnak 94 fiatallal Lodz városába, ahol egy felejthetetlen előtalálkozón készülhettünk fel a Krakkói Találkozóra és a Szentatyával való találkozásra. A számos és gazdag programok mellett Varsó óvárosában tettünk egy közös kirándulást és tiszteletünket tettük Szűz Mária kegyképénél Czestochowában. Krakkóban  egyházmegyénk csapata a Szent Imre Gimnázium fiataljaival kiegészülve 142 fő lett. A nyitó szentmisén kb. 350.000 fiatallal együtt kezdtük meg a várva várt hét programját.  Délelőttönként Brzesko városában katekéziseken és szentmiséken vettünk részt, melyeket hazai egyházmegyéink püspökei tartottak. Délutánonként Krakkóban számos kulturális, lelkiségi, sport és egyéb más programok közül választhatott mindenki kedve szerint. Szombat délután közösen mentünk a Campus Misericordiae-ra, ahol aznap este Ferenc pápával virrasztottunk és imádkoztunk. Leírhatatlan látvány volt a milliós tömeg közös csenje, énekei és gyertyalángos fohászai.  Reggel, amikor kissé fáradtan ébredeztünk és még az éjszaka élményeit osztottuk meg, hirtelen arra lettünk figyelmesek, hogy Krisztus földi helytartója a mi szektorunk mellett ment el kíséretével. Így közvetlen pár méterről láthattuk őt. A záró mise homíliájában arra bíztatott minket, fiatalokat a pápa, hogy ne féljünk hinni az új, a nemzetek közötti gyűlöletet elvető emberiségben. Ne veszítsük el bátorságunkat, hanem mosolyogva hirdessük a reményt, és legyünk áldás az egyetlen emberi család számára. Továbbá kiemelte, hogy Isten valódi bátorságra hív, arra, hogy legyünk erősebek a rossznál, szeretve mindenkit, még az ellenségeinket is. Ezekkel és még sok más értékes gondolattal és tapasztalattal indultunk haza családjainkhoz és egyházközségeinkhez, remélve azt, hogy nekik is át tudunk majd adni valamit abból, amiket megéltünk. Isten segítségével pedig már előre is tekintünk, hiszen a következő Ifjúsági Világtalálkozó Panamában 2019-ben lesz. 

/Gerhes József/

 

 

Ertel Zoltán, mint részt vevő fiatal a következő gondolatokat osztotta meg a krakkói élményeiből:
"Tartalmas két hetet töltöttem Lengyelországban Lodzban és Krakkó környékén. Jó célt szolgált arra, hogy a lámpásomból kifogyóban lévő olajat megtöltsem hosszú időre. Az első héten nagyon hasznos volt Ferenc pápának egy kérdése. Tudtában vagy-e annak, hogy milyen értéket képviselsz, annak az Istennek a szemében, aki szerettében mindenét neked adta?
Az egyik este az gondolatom jutott eszembe a Szentlélek által vezetve, hogy egy csiszolatlan gyémánt vagyok és másnap már így vetem részt az Irgalmasság útján, amely kiengesztelődés délutánja és estéje volt számomra. Az esti kiengesztelődési szertartás közbenjáró imádsága és kapott evangéliumi szakasz Jn2;1-12( Kánaáni menyegző) történetére alapozva megértettem, hogy csak engedelmesen, tudatlanul és jótettek által tudok kiengesztelődni másokkal.
A második hét kegyelme volt számomra, hogy igyekeztem testi fáradtságomat is legyőzni és segíteni a Brzesko-i magyar szervezők munkáját önkéntesként.
Hiszen azt, hogy ,, Isten kegyelméből vagyok az, ami vagyok" 1Kor 15;10 és minden jó amit teszek Az Isten működése bennem. Minden rossz pedig  én saját magam megnyilvánulása.
A Szentlélek által vezetett volt ez a hét számomra, mert pápával való első találkozáson más egyházmegye csapatával vetem részt, ennek köszönhetően a kivetítön követni a VII 29-ei este műsorát, a virrasztást és a 30-ai zárómisét."

 

A találkozóról készült képek a teljesség igénye nélkül az alábbi linken tekinthetőek meg:

ifjusagiiroda.webnode.hu/fenykepgaleria/ivt-krakko-2016/#!