Krisztus szolgálatában Ifjúsági találkozó Nyíregyházán

2015.12.01 09:03

12. alkalommal rendezték meg a Fiatalok a Világ Életéért Találkozót (FAVÉT) 2015. november 28-án, Nyíregyházán a Szent Imre római katolikus oktatási intézmény kápolnájában. A FAVÉT a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egyik, minden év őszén megrendezett ifjúsági találkozója, amely nagy népszerűségnek örvend 7-12. osztályos vendégdiákokat is várnak.

A hangulatos, izgalmas napot, szórakozás, játék, vidámság, és olykor a meghatódottságtól könnyes szemek jellemezték. Mindenekelőtt a színvonalas, tartalmas találkozó megszervezéséért dicséret illeti Bákonyi János atyát, az iskola lelkivezetőjét és Nagy Éva tanárnőt. A több mint ötszáz résztvevő ezúttal a szolgálatról elmélkedett más-más aspektusból megközelítve e rendkívül fontos témát. Elsőként az 52 éves papi- és 22 évig főpásztori szolgálatát betöltő Bosák Nándor nyugalmazott püspök atya előadását hallhatták a diákok, aki a szolgálat különböző lehetőségeiről beszélt. Mindenkinek kell valamilyen szolgálatot végezni az életében - emelte ki -, de nem mindegy, hogy azt mi motiválja, mitől lesz örömteli és derűs. Majd hozzátette, amikor az életünkről, feladatunkról, munkánkról beszélünk, szívesen használjuk a hivatás kifejezést, amelyben benne van a meghívás elfogadása és önmagunk odaadása. Így a legegyszerűbb fizikai munkás is hivatásnak tekintheti a szolgálatát, ha azt örömmel, jó szívvel végzi. Mert csak az fogja megtalálni a boldogságát, aki teljesen odaadja magát a szolgálatra, hivatására.

Az iskola kápolnája, a felszabadult hangulatot teremtő diákok mini koncertjeinek köszönhetően hol koncertteremmé, a színházi bevilágítástól látványos misztériumjátékok varázslatos színházzá, vagy éppen szélsőséges érzelmeket felkavaró film megtekintésekor mozivá változott.

Közben az élet különböző területein szolgálók tettek tanúságot munkájukról. Így került sor Hollósi Tiborra, a tanulók egyik kedvenc történelem és földrajz tanárára, aki háromgyermekes boldog családapai hivatásában megélt tapasztalatait osztotta meg a diákokkal, míg középső gyermeke, Kinga, a háttérben jelenlétével erősítette édesapja beszámolóját.

Volt Szent Imrés tanulók is rendszeresen elfogadják a FAVÉT meghívását, idén Mozga Mariann, és Nagy Bettina a Szent Damján táborban évek óta nyaranta vállalt szolgálatukat mutatták be, Gyüre Kitti öregdiák az idei FAVÉT kis misztériumjátékát rendezte, melyben a zene, fények és a mozgás a mindennapi élet szolgálatára kínálkozó választási lehetőségeit mutatta be, Mészáros Zsanett beszerzési asszisztens pedig a külföldi vendéglátás területén szerzett tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

Az iskola részére nagy szolgálatot végez Tamás Zsolt szakács aki szintén tanúságot tett a konyhán végzett napi munkájukról. Kérte a diákokat ne csak kritikával illessék az ételeket, hanem néha köszönjék meg a fáradtságos munkával elkészített egyébként ízletes ebédeket is.

Az iskolában csütörtökönként diákok és tanárok egy tized rózsafüzért imádkoznak el együtt különféle szándékokért. Kovács Rebeka 7. b osztályos tanuló imaszolgálatra biztatta a résztvevőket.

A 22 éves Szent Imre Gimnázium „paptermő” gimnáziumnak is mondják, hiszen ez alatt az idő alatt a diákok közül már húszan választották a papi szolgálatot.  A hivatástudatról Markovics Balázs diakónus mondta el gondolatait.

Végül a „Tűzbiztos házasság” című film rövid részletének megtekintésével az élethalálharcot vívó tűzoltók életmentő szolgálatával szembesülhettek a diákok, ezt követően a megható jelenet hatására döbbenetes csöndben hallgatták végig Toldi András nyíregyházi tűzoltó parancsnokot, aki ebben az évben „az év tűzoltója” belügyminiszteri díjat kapta meg. A parancsnok bemutatta az idén 125 éves tűzoltóságot, majd hozzátette, a filmbeli jelenet sajnos a valóságban is megtörténik.

A nap második részében 6 evangéliumi jelenetet feldolgozó szolgálatot bemutató misztériumjátékot adott elő a 80 főből álló szentimrés diákcsapat, majd szentmisével fejezték be a találkozót, amelyet Palánki Ferenc megyéspüspök mutatott be a jelen lévő papokkal.

A főpásztor a szentmise homíliájában kiemelte, manapság a szolgálat, kiszolgálás, szolgáltatás szónak rossz a kicsengése.  Advent kezdetén Jézus Krisztus eljövetelére várakozunk, aki nem azért jött közénk, hogy neki szolgáljunk, hanem, hogy ő szolgáljon másokat, hogy megtanítson bennünket szeretni. Képesek vagyunk e Jézustól ezt megtanulni? – tette fel a kérdést a főpásztor. Majd egy afrikai misszionárius történetét mondta el, aki egy bennszülött törzsi nép tagjaként 10 éves korában ismerkedett meg a falu közelében misszionáló „fehér atyákkal”. Megtetszett neki Jézus története és minden vasárnap 10 km-t gyalogolt azért, hogy részt vehessen a szentmiséken. A törzs vezetői ezért rendszeresen megverték őt, nem akarták, hogy mások istenét megismerje. Ennek ellenére nem adta fel, sokat imádkozott. Amikor felnőtt, megházasodott, a törzsi szokással ellentétben egyetlen lányt vett el feleségül, kunyhót épített, földet művelt, de az első termés beérésekor a törzs vénei lerombolták a házát a termését pedig megsemmisítették. A fiatalember elpanaszolta a fehér atyáknak a történteket, akik emlékeztették őt arra a tanításra, hogy nem tarthatja meg magának, amit Jézustól tanult, hanem tovább kell adnia. A fiatalember meghallgatta a tanácsot, hazament, újra megművelte a földjét, majd a beérett termést összegyűjtötte és letette a falu közepére, hogy felajánlja a közösségnek.  A falu lakói megdöbbentek, mondván sok bántásért cserébe nem várták tőle, hogy ajándékot adjon. A már kereszténnyé vált férfi elmondta, a fehérek istene mindenkinek az istene. Jézus Krisztus minden ember megváltója, aki megtanít szeretni bennünket.

Jézus eljött közénk, hogy részesítsen bennünket az ő istenségében, hogy meghívjon, és mi válaszoljunk az Ő szeretetére és megtanítson bennünket a szolgálatra. A főpásztor gratulált a diákok misztériumjátékához és reményét fejezte ki, hogy a fiatal szívükhöz egészen közel került a szeretet misztériuma, amely mélységes titok megdöbbenti az egész világot, hiszen a benne élők a rossz ellenére szeretik egymást, és összetartanak.

Ezután a püspök atya a mai világot a „Maradj talpon” televíziós játékhoz hasonlította, amelynek szabálya szerint, aki nem tudja rövid időn belül megválaszolni a feltett kérdést, megnyílik alatta a föld. Ha kérünk, és nem kapunk segítséget, vagy nem a mi igényeinknek megfelelő viselkedéssel találkozunk, akkor az illető mehet a „süllyesztőbe”, nem állok vele szóba, nem létezik számomra. Jézus azt tanítja, hogy tartsuk fenn egymást, ha valaki bajba kerül, emeljük őt fel, tartsuk meg, de csak emelkedett lelkű ember tud másokat felemelni, az, aki képes a szolgálatra, aki feladattal is megbízható.

Jézus Krisztus eljött ere a világra, emberré lett, hogy mi emberek megszülethessünk az Isten világára.  Tanuljuk meg tőle a szeretet szolgálatát, egymás szolgálatát, mert ez a boldogság útja – fejezte be gondolatait Palánki Ferenc püspök.

Kovács Ágnes