HungaRio-élmények

2013.08.06 09:45

XVI. Benedek pápa hirdette meg a 2013 évi Ifjúsági Világtalálkozót Rio de Janeiro-ba. Hazánkból 15 szerencsés fiatal juthatott ki ebbe a csodálatos Dél- amerikai országba, együtt ünnepelni Ferenc pápával és több millió katolikus fiatallal.

Azonban az itthon maradtak is bekapcsolódhattak a találkozó programjaiba, hiszen Pécsett a Rio-i eseményekkel egy időben rendezték meg a HungaRio-t. Egyházmegyénkből nagyon szép számmal vágtunk neki fiatalok, hogy átutazva az országot a közel kétezer magyar fiatallal töltsünk el pár napot.

Szerdán reggel két busszal Nyíregyházáról és Debrecenből indultunk el Pécsre.

A találkozó jelmondata Máté evangéliumából a "Menjetek és tegyetek tanítványommá minden népet" igerész volt. E köré a téma köré épültek fel a katekézisek, ahol a püspökatyák az evangelizációról, a tanúságtételről, a meghívásról a misszióról beszéltek nekünk. Alkalmunk nyílt az előadásokon hallottakat 10-12 fő csoportokban feldolgozni. Ez nagy lehetőség volt arra, hogy megosszuk véleményünk a témában és megismerjük a többi fiatalt is.

A napi szentmisék és ebédek után a belvárosban számos délutáni program közül választhattunk. Pécs városa nagyon szép és igen sok lehetőséget kínál a kulturális programokon való részvételre. A találkozón résztvevő fiatalok ingyen megtekinthettük a városi múzeumokat, kiállításokat.

Esténként pedig koncertekkel és Rio élő kapcsolásával zárultak a napok. Egyik este Böjte Csaba is a találkozó vendége volt, aki a fiatalokat a gyermekvállalásra buzdította. Csaba testvér úgy véli a legtöbb bajra, problémára a megoldás a gyermek, egy szeretettel teli család lehet.

Péntek délután az Ifjúsági Passio mozgatta meg Pécset. A találkozó résztvevői mellett a helyiek is bekapcsolódtak, hogy végigélhessük Krisztus szenvedéstörténetét.

Vasárnap délután karneváli hangulat lett úrrá a városon. Zenével, tánccal érkeztünk meg a zárómise helyszínére, melyet Erdő Péter bíboros úr celebrált.

Ez a pár nap hatalmas élményt adott nekem és úgy gondolom a találkozón részt vevő valamennyi fiatalnak is. Jó volt kikapcsolódni, otthagyva a hétköznapokat, együtt imádkozni az ország katolikus fiataljaival. Egy ilyen alkalom megerősít minket abban, hogy nem vagyunk egyedül keresztény fiatalok. Erőt kaptunk ahhoz, hogy hazaérve lakóhelyünkön, közösségeinkben tudjuk hirdetni az evangéliumot, Krisztus szeretetét.

Hétfőn reggel elhagyva Pécset, csapatunk felkereste a legősibb magyar Mária- kegyhelyet Máriagyűdöt. A Szűz Anya áldásával indultunk haza tele élményekkel, és bátorságot merítve a feladathoz, tanítvánnyá tenni a körülöttünk lévő embereket.

 

Nagy Orsolya