Az IVT mottója

2016.04.22 13:24

A 2016-ban Krakkóban megrendezésre kerülő Ifjúsági Világtalálkozó témája: „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek.” (Mt 5,7)

Az ifjúsági világtalálkozók alapítója, Szent II. János Pál pápa öröksége nyomán mindegyik IVT fókuszában egy-egy bibliai mottó áll, amely gyakran kapcsolódik a vendéglátó város lelkiségéhez is. A központi téma végigkíséri a fiatalokat nemcsak az IVT-re készülve, de a találkozó során is, a Szentatyával való találkozások, a püspöki katekézisek, az Ifjúsági Fesztivál programjai alatt.

A legutóbbi, Rio de Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozón Ferenc pápa így szólt az argentin fiatalokhoz: „Nézd, olvasd a boldogságokat, jót fog tenni neked!” Az elmúlt három évben Ferenc pápa a hegyi beszéd nyolc boldogsága közül hármat állított a fiatalok figyelmének középpontjába, azzal a céllal, hogy azok a fiatalok életprogramjává váljanak. Ennek jegyében áll majd a krakkói IVT fókuszában is egy boldogmondás.

A krakkói IVT helyszíne és mottója egyaránt az isteni irgalmasság titkához vezet minket. Krakkó városát úgy is számon tarthatjuk, mint az isteni irgalmasság zarándokhelyét: itt, az Isteni Irgalmasság Bazilikájában van eltemetve Szent Fausztina nővér – Szent II. János Pál pápa mellett a krakkói IVT védőszentje –, akinek megjelent az irgalmas Jézus a Krakkóhoz közeli Łagiewnikiben. Ebben a ma már Krakkóhoz tartozó kerületben található az a szentély is, ahol Szent II. János Pál pápa a világot Isten irgalmasságába ajánlotta. Ezek a zarándokhelyek az IVT-re látogató fiatalok számára is központi jelentőségűek lesznek a találkozó során.

francisx

Az ötödik boldogmondás Ferenc pápa pontifikátusának legfőbb üzenetét is összefoglalja számunkra. Emlékezetes a mondat, amit legelső Angelus-imádságán mondott a Szent Péter-bazilika előtti téren összegyűlt tömegnek: „Ne feledjétek: az Úr soha nem fárad el abban, hogy megbocsásson! Mi vagyunk azok, akik elfáradunk, hogy bocsánatot kérjünk.”