A Harvard ENSZ Világmodell programban részt vevő egyetemistákkal találkozott a Szentatya

2016.03.18 11:01

A Harvard ENSZ Világmodell (Harvard World Model United Nations – WorldMUN) programban részt vevő fiatalokat fogadta március 17-én Ferenc pápa a vatikáni VI. Pál teremben.

A Harvard ENSZ Világmodell program egy nemzetközi egyetemi konferencia, amelyet minden évben más városban rendeznek meg 115 ország több mint 2500 egyetemi hallgatójának részvételével. Idén március 14. és 18. között Rómában tartják a nemzetközi kapcsolatokra összpontosító szimulációs programot, amelyet a Harvard Egyetem szervez. 

Ferenc pápa az egyetemistákhoz szóló beszédében a program során az általuk megtapasztalt sokszínűségre összpontosított, amely gyógyír lehet a világ bajaira. Az együttműködés és a szolidaritás értékeire hívta fel a figyelmüket. Véleménye szerint a bölcsességben való gyarapodásuk nemcsak saját javukra szolgál, hanem helyi közösségeik és tágabb értelemben a társadalom javára is. A legnagyobb haszon azonban az együtt töltött idő, a világ más részeiről származó fiatalokkal való találkozás. Ők nemcsak napjaink kihívásait képviselik, hanem mindenekelőtt a sokféle tehetséget és a családot is. A résztvevők sokszínűsége tanúskodik a világ problémáinak emberi arcáról.

„Minden nehézség mögött, amellyel a világnak szembe kell néznie, emberek vannak, mint ti. Családok és egyének, akik életét küzdelmek alakítják, akik igyekeznek gondoskodni gyermekeikről, és nemcsak jövőt akarnak számukra teremteni, hanem a napi szükségleteket is biztosítani nekik. A közösség ereje az élet minden területén és a társadalom felépítésében is nemcsak tanulási és személyes képességeken áll, hanem az együttérzésben, amelyet egymás iránt mutatunk, és a gondoskodásban, amelyet különösen azok iránt gyakorlunk, akik nem tudnak magukról gondoskodni” – fogalmazott a Szentatya.

Ferenc pápa azzal zárta beszédét, hogy emlékeztette az egyetemistákat a katolikus egyház elkötelezettségére a leginkább rászorulók iránt. Ebben a szolgálatban az egyház Jézus példáját követi. Annak a reményének adott hangot, hogy a római tapasztalataik során szembesülnek a katolikus egyház elkötelezettségével a szegények, a menekültek szolgálata, a családok és a közösségek megerősítése iránt, illetve a család minden tagjának elidegeníthetetlen méltósága és jogai védelmében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír